Kindervallei, 22 maart 2014

houthem 1We bezoeken met een groep vrienden het opvallende gebouw Het Ronald McDonaldhuis ”De Kindervallei” in Houthem / St. Gerlach. Gebouwd naar een ontwerp van de kunstenaar Hunderwasser en geopend in september 2007. We worden ontvangen met een kop koffie / thee en een heerlijk stuk verse vlaai. Het programma wordt ingeleid door een korte film,waarin we worden rondgeleid door het gebouw. Aan de hand van Yvon Jaspers vertellen twee jonge knullen welke functie dit gebouw heeft en wat het gebouw met zijn appartementen en kamers betekent voor gezinnen met een kind met een beperking. Ze vertellen in het kort iets over het belang van sponsoren om de organisatie en het onderhoud van het gebouw mogelijk te maken en in stand te houden. Dan volgt een rondleiding door het gebouw door twee zeer enthousiaste, betrokken vrijwilligsters. Overigens, bijna het hele project draait op vrijwilligers. Adelante, voorheen Franciscusoord, voelde steeds meer de behoefte om een vakantieopvang voor lichamelijk gehandicapte kinderen en hun gezinnen te creëren, zoals dit concept allang bestond voor ernstig zieke kinderen. Ze gingen opzoek naar een goed gebouw en waren meteen enthousiast over een Hundertwasser Ronald McDonaldhuis in Essen. Ze vonden daar precies wat paste bij hun visie. Hundertwasser (overigens niet zijn echte naam: hij heette Stowasser en sto / sta betekent in het Joegoslavisch “hundert”) leefde toen al niet meer. Er waren wel nog tekeningen van hem van gebouwen die nog niet waren gerealiseerd. Elke tekening mocht maar één keer worden gebruikt. De familie van Hundertwasser, zijn belangenbehartigers, gaven toestemming om een ontwerp te gebruiken voor de bouw van de Kindervallei. In samenwerking met architect Heinz Springmann zijn de plannen uitgewerkt. Er moest voortdurend overlegd worden met de familie voor de aanpassingen om het gebouw bruikbaar te maken voor lichamelijk gehandicapte kinderen, want zonder toestemming mag er niets worden gewijzigd.

houthem 3Het gebouw maakt een sprookjesachtige indruk met zijn felle kleuren in het mooie heuvelland. Het geheel is een regenboogspiraal, wat de keuze voor de kleuren verklaart. Het is een organisch gebouwd gebouw, waarin geen plastic e.d. mogen worden verwerkt. Hundertwasser was een voorstander van de ecologische architectuur. Zijn ideeën vinden voor een deel hun oorsprong in zijn verleden als kind van een Joodse vader en de gevolgen daarvan voor hem tijdens de 2e Wereldoorlog.

Hundertwasser gaat uit van drie huiden, waarvan de 3e huid ons huis is, naast de eigen huid en de kleding als 2e huid. Nergens mogen rechte lijnen komen, wat overigens in dit gebouw niet helemaal is gelukt, zoals b.v. bij de kozijnen en bij de lift. Wel is geprobeerd om daar om heen versieringen aan te brengen, die de rechte lijnen deels laten verdwijnen. De bouwvakkers moesten afstappen van hun ideeën over mooie rechte lijnen, rechte voegen enz. Overal moesten verrassende elementen en onregelmatigheden opduiken, wat bij de bouwers wel vroeg om een omslag in hun denken. Het doel van deze onregelmatigheden is om alle zintuigen te blijven prikkelen.

houthem 4Het gebouw steunt op pilaren, die geïnspireerd zijn op bomen, die wortelen in de aarde. Er groeien ook bomen uit de ramen van de appartementen, die de bewoner dwingen om zich naar de natuur te keren bij het water geven, het verzorgen enz. Indrukwekkend is de patio onder de uivormige koepel met de diverse hoge pilaren, die overigens overal in het gebouw zijn terug te zien zijn, waarin felle geglazuurde kleurige ronde vormen zijn verwerkt. Buitenom loop je naar de koepel, waarbij je steeds een ander uitzicht op het gebouw en de omgeving krijgt.

houthem 5In de appartementen zijn de ideeën van Hundertwasser tot in de toiletten doorgevoerd. De woonruimtes hebben de nodige aanpassingen gekregen, maar zijn niet storend in het geheel. Op diverse plaatsen hebben sponsoren hun “sporen” mogen achterlaten in de vorm van een naamplaatje, dan wel met de naam op een kleurige schijf, opgestapeld op een houten steel. Aan het einde van de rondleiding genieten we nog even van de snoezelruimte, waar we even kunnen bijkomen van de enorme hoeveelheid indrukken en informatie.

Als afsluiting van deze indrukwekkende excursie hebben we gezellig nagepraat bij een kop koffie, dan wel een glas wijn of nog iets anders. Dank aan het bestuur voor het idee voor deze excursie.

 

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.