Impressie Nieuwjaarsbijeenkomst, 20 januari 2013

BeaufortIn zijn Nieuwjaarstoespraak refereerde voorzitter Henk Hollemans meerdere malen aan het getal 13, een ongeluksgetal dat ons nieuwe jaar ‘siert’. Het weer zat om te beginnen niet mee: sneeuw en ijzel maakten dat een aantal vrienden er noodgedwongen van afzag de bijeenkomst te bezoeken. Dat verhinderde ongeveer honderd vrienden niet om wel acte de présence te geven.Peter Fransman, directeur van Het Domein, had in zijn welkomstwoord geen boodschap aan het getal 13. Hij keek al terug op een sprankelende opening van de tentoonstelling van het werk van Mark Dion en keek uit naar de komende tentoonstellingen. Bovendien, 2013 brengt voor Het Domein de tijd een stap dichter bij realisatie van de vestiging in de Ligne: het nieuwe multifunctionele complex in Sittard, dat naar verwachting zijn deuren in 2016 opent en waar de afdeling hedendaagse kunst van het museum deel van uit zal gaan maken. Peter Fransman benadrukte dat de medewerkers van Het Domein zich gesteund voelen door de grote Vriendengroep.De muzikale intermezzo’s  maakten dat de bijeenkomst meer was dan alleen maar toespraken en een jaaroverzicht.  Zangeres Linda Zijlmakers, begeleid door Louis van Gool op het keyboard, bracht in het Venloos dialect een nostalgische en romantische klankkleur aan. Het applaus was welgemeend en welverdiend.

Het jaaroverzicht werd een boeiende interactie tussen Henk Hollemans (presentatie), Theo Bekema (PowerPoint) en Wilmien Coumans (ploppende champagnekurken), om daarmee ongewild uit te drukken wat de Vrienden in beweging houdt: Kunst, samen op pad met culinaire afsluitingen. Voor 2013 werd een bezoek aan de Biënnale in Venetië als cultuurkraker aangekondigd!

Henk Hollemans was uiteindelijk helemaal niet somber over de vooruitzichten: een boeiend programma ligt in het verschiet, het aantal Vrienden is ongeveer 300 en kunst zal een van de dingen zijn die ons – ook mentaal – door de economische crisis helpt.

 

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.