Broodje Kunst, 3 maart 2015

DSC00341And the winner is…… Rondleiding van Kitty Janssen door de tentoonstelling over mijnheiligen en migranten

Deze tentoonstelling is gemaakt in het kader van het Jaar van de Mijnen. Museum het Domein bleek een toepasselijke collectie in het depot te hebben. De tentoonstelling heeft drie speerpunten: De heilige Barbara, de vele signaal- en waarschuwingsborden
uit het depot en het verhaal van de migranten naar Limburg. Barbara is de patroonheilige van de Limburgse mijnwerkers. Ze is te herkennen aan haar attributen namelijk de kersenbloesem en de toren. Zij is door de Poolse en Sloveense migranten hier naar toe gebracht. De tentoonstelling bestaat uit veel beelden van DSC00354verschillende materialen zoals steenkool, porselein, gips en meer artistieke beelden van o.a. Arthur Spronken en Gène Eggen. Er zijn schilderijen van Barbara te zien, een ets en zelfs een ontwerp van een geplaatste tatoeage van Barbara compleet met toren. Ook worden er andere patroonheiligen getoond o.a. Catharina, Anna en Jozef, Callistus en Leonardus. Verder is er een complete reddingsuitrusting te zien voor de ondergronders in nood en een “mijngang” met waarschuwingsborden.

 

DSC00352Toen minister Den Uyl 50 jaar geleden de mijnsluiting aankondigde werd eerst de chemische industrie van de DSM en Chemelot verder ontwikkeld en nu is het bedrijf ‘in handen van’ Bright Lands. Hier geven diverse vitrinesinformatie over. Het informatieve gedeelte werd door Kitty afgewisseld met leuke verhalen van nog levende mijnwerkers en mijnwerkersvrouwen.

 

 

DSC00356

This is not a chicken. …..Rondleiding door Roel Arkesteijn door de tentoonstelling van Koen Vanmechelen 

Het verhaal van Koen start in 1998 als hij kippen uit allerlei landen begint te kruisen met als doel de multiculturele kip. We kregen eerst een serie opgezette kippen te zien van de eerste achttien kruisingen. Daarna verschillende levende kippen in een mooie grote ren en tussen planten. Buiten liep een heel ontspannen dromedaris. Er is in dit project een verbinding gemaakt tussen de kip en de dromedaris. De uitwerpselen van beide worden opgevangen, ontsmet, DSC00381verpakt en weer als ondergrond gebruikt voor het laten groeien van oesterzwammen. Deze zwammen krijgen de kippen gedroogd weer te eten. Het “kunstige” van deze tentoonstelling, vertelde Roel vol vuur, zit in het begrip verbindingen. Verbindingen vanuit de kippen met maatschappelijke, politieke en genetische verbanden. Dit is in strijd met de gangbare kunstopvatting dat de kunst voor zich zelf moet spreken. Het hele project wordt door wetenschappers begeleid.

 

DSC00357Bij deze tentoonstelling heb je het verhaal wel nodig. Een opgenomen interview van de kunstenaar onderbouwt het verhaal. De dieren ontbreekt het aan niets tijdens deze logeerpartij in Het Domein.

Tip: Museum van de Mijnwerkingswoning in Eisden- Maasmechelen en Eisden Tuinwijk en het Musem van de Vrouw in Echt. Twee gemakkelijk toegankelijke musea.

 

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.