Annegreet van Bergen in Sittard, 1 nov. 2015

DSC02843 (2)De schrijfster van “Gouden jaren”, Annegreet van Bergen, bezocht Sittard op uitnodiging van de Drie Vertellers en de Vrienden van het Domein. Jammer genoeg niet als winnares van de Libris Geschiedenisprijs, maar wel nog genomineerd voor de NS-Publieksprijs.

In haar boek “Gouden jaren” beschrijft ze de enorme welvaartsverandering
die we in het naoorlogse Nederland hebben meegemaakt. Variërend van de komst van de wasmachine in plaats van de wringer, de smartphone in plaats van de telefoon met draaischijf bij de buren, de toegenomen verkeersveiligheid ondanks de exponentiële groei van het verkeer en niet te vergeten, onze vakanties tegenover het bermtoerisme uit de vijftiger jaren.

 

DSC02964Wim Kallen gaf haar in een interview gelegenheid het tot stand komen van haar bezoek te beschrijven. Een mooi moment tijdens het interview was toen ze een passage voorlas waarin ze de Witheid van Snowworld afzette tegen de Zwartheid van het mijnleven. De grootste binnenpiste ter wereld als symbool voor de vele veranderingen.

Met foto’s en leuke anekdotes wist Annegreet haar punt te maken. Zelf neemt ze geen standpunt in of we over vooruitgang kunnen spreken gelet op alle ontwikkelingen. Ze onderkent ook de schaduwzijden van de vele veranderingen. Maar, als ze zou moeten kiezen om op te groeien als vrouw in de vijftiger jaren of het begin van de eenentwintigste eeuw, dan koos ze toch voor deze tijd.

 

DSC02805Voor het programma EenVandaag werd Annegreet geïnterviewd. Voor wie haar nog eens aan het woord wil horen, moet de uitzending daarvan in de gaten houden.

 

 

 

DSC02834Peter van Deursen en Niek Bremen luisterden de bijeenkomst op met ieder een kort verhaal over hun jeugd. Een jeugd die zich afspeelde in de periode waarover Annegreet haar boek heeft geschreven.

De bijeenkomst met Annegreet was tevens bedoeld als een start van het Cultuurcafé, met als doel om een paar keer jaar iemand uit te nodigen op het gebied van literatuur, geschiedenis of bijvoorbeeld muziek. De Drie Vertellers nemen samen met De Vrienden van het Domein de organisatie daarvan voor hun rekening.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.