Broodje Kunst, 16 augustus 2016

DSC00578Het was het laatste Broodje Kunst, heel erg jammer dat deze traditie niet doorgezet kan worden! Ondanks dat waren we met ongeveer 33 belangstellenden.Bart-Jan de Graaf was bij afwezigheid van Roel Arkesteijn bereid gevonden om een rondleiding te verzorgen door de tentoonstelling van herman de vries.Deze tentoonstelling heeft Roel Arkesteijn in samenwerking met de kunstenaar herman eerst voor de Nederlandse ambassade in Jakarta gemaakt,
aangezien herman vanwege zijn leeftijd niet meer kon afreizen vanuit Indonesie. Tussen deze 2 mannen heeft veelvuldig overleg plaatsgevonden over wat herman wilde tonen.

 

DSC00588Overigens schrijft herman zelf zijn naam met kleine letter. Hij komt uit de nulbeweging en dat is ook letterlijk te zien in bamboe die tot een nul gebogen is. Bamboe wordt in de derde wereld overal voor gebruikt, het is een sterk materiaal met veel mogelijkheden. De tentoonstelling laat ons kijken naar vorm, kleur, afmeting, dingen die voorbij zijn gegaan, zoals de diverse soorten rijst, die nog door kleine boeren worden geteeld, maar niet meer door de grote bedrijven. Mooi is ook het bord van overvloed en een politiek statement maakt hij door een bord met kruidnagels en nootmuskaat te tonen, wat door ons uit Nederlands-Indië werd gehaald. Het bamboe komt uit de botanische tuin en laat zien hoeveel variatie in een soort is en hoeveel andere soorten er ook zijn! Al met al was dit een boeiende rondleiding en kregen we ook nog de groeten van Roel.

 

clown-met-paraplu-249x187Na het lunchbroodje werden we door Kitty naar haar afdeling meegenomen en kregen we een boeiend verhaal over hoe vele voorwerpen in het museum terecht zijn gekomen, waarvan de herkomst niet duidelijk is. Ze bedoelt dat men niet weet waar het vandaan komt, dat is niet geregistreerd. Zo heeft ze 3 dozen babyvoeding waar vuurstenen in zitten.

Kitty is bezig om de depots door te nemen en wil de exposities in de toekomst beperken tot de regio Sittard-Geleen. Wat bijvoorbeeld uit het Bonnefanten-museum komt gaat daar na toe terug. Al met al een duidelijk en boeiend verhaal, waarvoor Kitty ook een applaus kreeg en met ons op de foto kwam!

 

DSC00627Het viel me op dat de vitrines zo mooi in elkaar zaten, geen spijkers maar touw werd als verbinding gebruikt! Als laatste broodje kunst vond ik het zeer geslaagd!

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.