Broodje Kunst Halfom , 22 maart 2017

Tijdens de expositie van de schilder Frans Timmers, sprak Maarten Fonteijn, de zoon van Hub Fonteijn, Kitty Janssen, curator bij De Domijnen, aan. Hij vertelde dat zijn vader Hub Fonteijn ook veel geschilderd had tijdens zijn leven en dat de meeste schilderijen in zijn bezit waren. Kitty ging kijken bij Maarten en was zeer verrast: zijn hele (kleine) appartement stond vol met schilderijen van zijn vader. Hij woonde en leefde  er letterlijk tussen in. Dat was het begin van een expositie over Hub Fonteijn, een creatieve diender. Zo genoemd omdat hij politie-agent was.

In het begin kreeg Fonteijn les van George Tielens, verder was hij autodidact. Hij trok veel op met vriend en schilder Frans Timmers en die twee beïnvloedden  elkaar ook. Samen trokken ze er veel op uit, naar het platteland, dorpjes  en ook naar het buitenland. Fonteijn had altijd een schetsboek bij zich. Zo bezocht hij ook Parijs, Place du Tertre, toen nog een kunstenaarswalhalla.Fonteijn keek ook naar oude meesters om zodoende zijn techniek uit te breiden. Hij is nooit  overgestapt naar abstractie.

 

 

Fonteijn was bij de politie en heeft meegedaan aan De Salon van Parijs voor politie-agenten met een olieverfdoek van woonwagenbewoners. Hij won hiermee een bronzen medaille, te zien op de tentoonstelling.Fonteijn was geïnteresseerd in het leven van woonwagenbewoners, reizigers genaamd, die toen nog een nomadenbestaan hadden. Ze hadden een strenge rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Zo was het eten van egeltjes, blijkbaar een lekkernij, alleen voorbehouden aan de mannen. Ik zou blij zijn vrouw te zijn.

 

Fonteijn was ook een sportieve man, hij rende, bokste en straalde autoriteit uit. Opvallend is het brede palet van Fonteijn: hij schilderde impressionistisch, realistisch, op doek en paneel, olieverf en aquarel en toonde een diversiteit aan onderwerpen, zoals landschappen, portretten, stillevens. Toen hij ouder werd, leefde hij steeds meer teruggetrokken en wijdde zich helemaal aan de schilderkunst.

Paul Custers, cartoonist van de bekende Toos en Henk, is ook in de leer geweest bij Hub Fonteijn. Enige cartoons zijn te zien op deze expostie. Als hommage aan Hub Fonteijn heeft Paul Custers met zijn handen een schilderij gemaakt van Toon Hermans. Een kleurige blikvanger in de tentoonstelling.

Na de koffie en de broodjes konden De Vrienden van het Domein op eigen gelegenheid de expositie “Over de grens” in Ligne bezoeken. Dit was het eerste Broodje Kunst nieuwe stijl en de belangstelling was als vanouds groot.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.