Bezoek 18 februari SPOORZONE Tilburg en Museum DE PONT

 

De laatste dag van ‘Weerzien’, de jubileumtentoonstelling ‘25 jaar DE PONT’, grijpen wij aan om deze tentoonstelling
onder begeleiding te bezoeken. Voorafgaand aan dit bezoek laten wij ons verrassen door de ontwikkelingen die
momenteel gaande zijn in en rond de oude Spoorgebouwen aan de achterzijde van het NS Station in Tilburg.
Onder begeleiding van een gids nemen wij kennis van de creativiteit die men heeft weten te generen
in en rondom deze oude gebouwen.

Programma: 18 februari 2018.

09.00 uur; Vertrek bus achter Station Sittard

10.30 uur; Aankomst in de Spoorzone waar in een gezellig industrieel ingericht café de koffie op ons wacht.

11.15 uur; Starten wij met de rondleiding in de Spoorzone. Denk aan gemakkelijke wandelschoenen.

13.00 uur; Vertrek met bus naar De Pont.

13.15 uur; Lunch in De Pont.

!4.15 uur; Rondleiding in De Pont.

15.15 uur; Einde rondleiding waarna ieder het eigen favoriete kunstwerken nog eens rustig kan bekijken.

16.30 – +/- 18.00 uur; Retour Sittard en aankomst Sittard.

Kosten.
De kosten voor deze dag bedragen € 52,50.
Introducées betalen zoals gebruikelijk € 5,00 méér.
Dit is inclusief de beide rondleidingen, koffie of thee bij aankomst in Tilburg en de lunch in Museum De Pont.
Dit is exclusief entree museum De Pont. Wij gaan er n.l. vanuit dat (bijna) iedereen over een Museum Jaarkaart beschikt.

 

Opgeven & betalen gaarne voor 28 januari a.s.:

Bij mariet.hendrikx.rademakers@gmail.com of 046 – 8500270, geef aub ook door als u een vegetarische lunch wilt gebruiken.

Het overmaken van het hierboven vermelde bedrag op bankrekening
NL31 INGB 0662 3293 33 t.n.v. Stichting Vrienden van het Domein, onder vermelding: Tilburg, 18-02-2018.
Door betaling is aanmelding definitief.

Maximaal aantal deelnemers 40. Om de excursie door te laten gaan zijn er minimaal 30 deelnemers nodig.  

Vriendelijke groeten, Leo Hendrikx & Mariet Hendrikx-Rademakers.

 

 

Stadswandeling Spoorzone

De Spoorzone is voor veel mensen nog een onontdekt stukje Tilburg. Ook niet gek, ruim 100 jaar was het afgesloten voor het grote publiek en werd er gewerkt aan treinen. Langzaamaan wordt het gebied steeds toegankelijker en vinden er allerlei activiteiten en evenementen plaats.

De Stadgidserij Tilburg laat u door een rondwandeling in de Spoorzone het gebied ontdekken. U kunt een kijkje nemen in enkele unieke gebouwen die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek. De stadsgidsen vertellen over het verleden van deze werkplaatsen en over de ontwikkeling die het gebied de komende jaren gaat maken. (Zie spoorzone013.nl)

DE PONT

Op 12 september 2017 was het precies 25 jaar geleden dat De Pont zijn deuren opende voor het publiek. Het museum viert dit jubileum met de expositie WeerZien, waarin bijzondere kunstwerken die als bruikleen in een van de tentoonstellingen van De Pont te zien zijn geweest, terugkomen. Als ‘logés’ die opnieuw worden uitgenodigd.

Dankzij de nalatenschap van de van oorsprong Tilburgse jurist mr. J.H. de Pont (1915-1987) is het museum al 25 jaar financieel onafhankelijk. Toen Hendrik Driessen in 1989 werd aangesteld als directeur van de net opgerichte stichting was er nog geen collectie en geen gebouw. De eerste aankopen, die te zien waren in de openingsexpositie in 1992, maakten direct duidelijk wat de ambities van het kersverse museum waren.

Drie keer per jaar organiseert De Pont een solotentoonstelling van een kunstenaar van wie het museum werk heeft aangekocht, of dat graag zou willen doen. Kunstenaars die nu tot de wereldtop behoren waren al vroeg in De Pont te zien, zoals Rosemarie Trockel (1993)Roni Horn (1994)Jeff Wall (1994)Luc Tuymans (1995) en Anish Kapoor (1995).

Wat De Pont aankoopt, wordt deel van de collectie, maar de bruiklenen gaan na afloop van de tentoonstelling weer terug naar de kunstenaar of de eigenaren. Deze ‘logés’ vormen een belangrijk onderdeel van het verhaal van De Pont. In de jubileumexpositie WeerZien komt een aantal van deze werken, waarvan het merendeel inmiddels deel uitmaakt van andere museale collecties, daarom voor even terug. Een weerzien van oude bekenden, een weerzien ook tussen de kunst en het publiek.

De expositie viert het avontuur van het verzamelen. Voor De Pont betekent verzamelen een zorgvuldig bouwen aan het DNA van het museum, dat met iedere aankoop en iedere expositie verder ingevuld en uitgebreid wordt. De staf van het museum bezoekt ateliers, tentoonstellingen en beurzen, gaat hechte relaties aan met kunstenaars, probeert zich niet af te laten leiden door hypes maar het oog en het hart als kompas te volgen. Net als in een familie van mensen ontstaan er tussen de werken in de collectie nauwe verwantschappen en boeiende dialogen, maar ook spanningen – en er is altijd wel een nieuwkomer aan wie iedereen even moet wennen.

De expositie WeerZien geeft een inkijk in de geschiedenis van De Pont. Een belangrijk deel van de opstelling van de openingsexpositie is te zien, met onder meer Planet Circlevan Richard Long, The First People van Marlene Dumasen Pair Field van Roni Horn. Heel bijzonder is de reconstructie van een eerste ‘proefopstelling’. Nog vóór het museum zelf een werk had aangekocht, zelfs nog voordat het gebouw klaar was, leende Hendrik Driessen een aantal kunstwerken om een idee te krijgen hoe het gebouw zou kunnen werken. De eerste kunst die zo het gebouw binnenkwam verraadde al iets van de ambitie: twee schilderijen van Marlene Dumas uit het Van Abbemuseum, doeken van Marc Mulders en Rob Birza. Deze werken worden nu opnieuw samengebracht, zodat de kiem van De Pont voor het eerst voor het publiek te zien is. Verder komen enkele Grosse Geister van Thomas Schütte op bezoek bij hun Tilburgse familie, de iconische foto Milk van Jeff Wall, het werk Ohne title/Untitled dat Rosemarie Trockel in 1992 speciaal maakte voor één van de wolhokken en grote installaties van Ai WeiweiChristian Boltanski en Robert Therrien. Op uitnodiging van het museum maakte Anton Henning een ontwerp voor de salon van het museumcafé. Zijn Interieur No. 553 is een intrigerend samengaan van muurschilderingen en schilderijen. Zelfs de bladen van de tafels in deze ruimte heeft hij in zijn plannen betrokken.

De jubileumexpositie is een weerzien van verwanten. Voor bezoekers van het eerste uur een weerzien van iconische kunstwerken die eenmalig in Tilburg te zien waren, voor anderen een kennismaking met geweldige kunstwerken die bijdroegen aan de ontwikkeling van Museum De Pont.

De tentoonstelling werd op zaterdag 16 september geopend in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Op het voorplein van het museum werd eerst een grote sculptuur onthuld van de wereldberoemde Engelse kunstenaar Anish Kapoor. Zijn enorme Sky Mirror (‘hemelspiegel’) en de speciaal voor de gelegenheid ontworpen tuin waar het beeld in staat, heeft het museum cadeau gekregen ter ere van het zilveren jubileum. Het geschenk is mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking met de gemeente Tilburg en steun van lokale bedrijven en particulieren, Brabant C, Museum De Pont en de kunstenaar.

 

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.