Stichting Podium Babel: Lezingen krijgen een podium

“Tot vorig jaar was het filmzaaltje van voormalig Museum Het Domein zijn thuisbasis voor lezingen. Maar daar zwaait cultuurbedrijf De Domijnen inmiddels de scepter. Het pand wordt verbouwd tot Erfgoedcentrum. Daarbij sneuvelt het filmzaaltje”

[bron: De Limburger 8 januari 2018, door Erwin Schmidt]

Een soort Studium Generale voor Sittard. Cursussen, symposia, lezingen en presentaties over kunst, cultuur, maatschappij en wetenschap krijgen een eigen plek in de stad. Hiervoor wordt vandaag Stichting Podium Babel opgericht, dat huist in de voormalige mavo Land van Gulick.

Sittard moet een plek hebben waar inhoud en verdieping centraal staan op het gebied van kunst, cultuur, maatschappij en wetenschap. Met dit plan liep Bart Jan de Graaf al langer rond, maar de uitvoering daarvan liet op zich wachten. Nu gaat de aloude wens van De Graaf alsnog in vervulling, met hulp van zijn cursisten en bezoekers van zijn lezingen. In een klaslokaal van de voormalige mavo Land van Gulick aan de Engelenkampstraat ziet Podium Babel vandaag het levenslicht.

Vrijwilligers zijn in de weer tapijttegels te leggen en de ruimte verder op te knappen. „In de jaren negentig had ik al het plan om een soort Studium Generale op te zetten, maar dat is nooit gelukt”, vertelt (cultuur-)historicus De Graaf, die elf jaar als gids verbonden was aan het Bonnefantenmuseum in Maastricht en zes jaar werkte voor het voormalige Museum Het Domein in Sittard. Sinds 2012 is hij zelfstandig ondernemer en verzorgt hij cursussen en lezingen in Zuid-Limburg. Tot vorig jaar was het filmzaaltje van voormalig Museum Het Domein zijn thuisbasis voor lezingen. Maar daar zwaait cultuurbedrijf De Domijnen inmiddels de scepter. Het pand wordt verbouwd tot Erfgoedcentrum. Daarbij sneuvelt het filmzaaltje. Een handtekeningenactie voor behoud van een locatie voor lezingen en presentaties mocht niet baten. „Ook in de nieuwe bibliotheek in Ligne is zo’n plek niet voorhanden.” Dus hield De Graaf zijn cursisten voor dan maar zelf een honk op te richten. Negentien cursisten hebben de vijf mille opgebracht voor de inrichting. Anderen steken de handen uit de mouwen. Cursisten Netty Beckers en Piet Hooymans vormen samen met De Graaf het bestuur. Vandaag worden bij de notaris de krabbels gezet en is Stichting Podium Babel een feit. De stichting verzorgt zelf lezingen en cursussen, maar nodigt iedereen die iets wil presenteren uit de ruimte te huren. Beckers: „We hebben de opbrengst nodig om onze kosten te betalen en zelf sprekers te kunnen uitnodigen.” „Nu, in de opstartfase vergt de stichting veel werk”, vertelt Hooymans. Het papierwerk wordt geregeld, de nieuwe ruimte krijgt een lik verf, een website moet worden gebouwd. Op 15 januari start de eerste cursus van De Graaf: Het surrealisme, triomf van de verbeelding. Op 22 april vertelt emeritus hoogleraar filosofie Henk Manschot bij Podium Babel over zijn boek Blijf de aarde trouw. Pleidooi voor een nietzscheaanse terrasofie.

„Cultuur in Sittard is gebaat bij verscheidenheid nu hier de laatste jaren alles in één hand is gekomen”, verwijst De Graaf naar De Domijnen. Hij hoopt dat Podium Babel daaraan bijdraagt.

Cultuur in Sittard is gebaat bij verscheidenheid nu de laatste jaren alles in één hand is gekomen. Bart Jan de Graaf

Zie voor informatie over Podium Babel de website: www.bartjandegraaf.nl

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.