Verslag excursie naar Tilburg: Spoorzone en De Pont. 18 februari 2018

18 Februari vertrokken we met 29 Vrienden opgewekt naar Tilburg. U kunt hier de foto’s bekijken

Een kwartier voor de geplande aankomsttijd arriveerden we bij RAW (Restaurant Altijd Welkom). Het restaurant is gelegen aan de  SPOORZONE, een nieuw aangelegd gebied achter het station van Tilburg. Na de koffie met heerlijk chocoladegebak, gingen we met een stadsgids op pad om het gebied de SPOORZONE te verkennen. Het werd een echte verrassingstocht. Veel van de vroegere spoorwerkplaatsen, die niet toegankelijk waren voor de inwoners van Tilburg, zijn nu omgetoverd tot ‘hippe’ horecagelegenheden, werkplekken voor startende ondernemers en binnenkort komt er de nieuwe bibliotheek. Er was zelfs een restaurantje in een voormalige wagon. De stadsgids vertelde dat het gebied ommuurd was en alleen toegankelijk voor de werknemers ( vaak van vader op zoon). De lunch voor hen werd via luikjes in de muur aangereikt door een familielid. We hebben gezien hoe de locomotieven in een loods werden gereden en hoe ze soms gedraaid werden om op een naastge-legen spoor te komen. De gids was goed gedocumenteerd en bekeken we via foto’s hoe het er in het verleden ( sinds 1902) aan toeging in de loodsen en hallen achter het station.Het is een bedrijvig en levendig gebied geworden. Echt een aanwinst voor Tilburg.

Rond 13 uur bracht de bus ons naar museum de Pont. Daar stond een heerlijke lunch op ons te wachten. Buiten hadden we de nieuwste aanwinst Sky Mirror al bewonderd ( Anish Kapoor). De kunstenaar heeft het gemaakt in het kader van het 25 jarig bestaan van dit museum. ( 2017) Eén van de gidsen leidde ons rond en vertelde o.a. dat het museum er gekomen is dankzij een ruimhartig legaat van Jan de Pont, een jurist en ondernemer die de hedendaagse beeldende kunst wilde stimuleren. Het toeval wilde dat de wolfabriek leegstond en uitermate geschikt bleek ( ook door de afwisseling van dag- en kunstlicht via dak en plafond om er een museum in te vestigen. Vanaf de opening in 1992 vormen installaties van R.Serra, A. Kapoor, W. Laib en J.Turrell vaste ankerpunten. Via de film WeerZien kon men een blik werpen over 25 jaar geschiedenis; hoe tentoonstellingen tot stand kwamen, kijkje bij kunstenaars etc. Er was tijd genoeg om de vele ruimtes te bekijken. Het was een hele geslaagde dag, met veel dank voor de goede organisatie aan Mariet en Leo Hendrikx. De nieuwe tentoonstelling is vanaf 10 maart te zien in de Pont met hoofdzakelijk werken van de Sittardse Rineke Dijkstra  en Scan Scully.

Marion van Luxemborg

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.