Fundatie & Kasteel Het Nijenhuis 1 -12-13

ei

Achttien Vrienden laten zich deze zondag luxueus vervoeren in een ruime bus om hun cultureel uitstapje te beginnen in de Fundatie in Zwolle. Het enorme “ei” op het dak van het klassieke gebouw is een markant herkenningspunt en dechauffeur weet ons dan ook tot aan de achterdeur te brengen. In het “ei” is een expositie van Antilliaanse kunstenaars te zien. Het “ei” is een verrassend lichte en ruimtelijke expositie ruimte en de werken van de verschillende kunstenaars zijn zeer divers en stuk voor stuk bijzonder. Een ervan is een halsketting van Evelien Sipkes, van door-

8311gezaagde beenderen, waarin de fragiele structuur de halsketting tot een prachtig schouwspel maakt. Van een heel andere orde is de ‘Kathedraal’ van Tirzo Martha, gemaakt van houten latjes en gaas, de associatie met een kippenhok ligt op de loer, zeker als je de kip waarneemt die op de klokkentoren staat. Met de ‘was’ die te drogen hangt in de kathedraal brengt hij de ‘Kathedraal’ terug in alle Caribische werkelijkheid.Deze expositie in het kader van 200 jaar Koninkrijk laat een mooi beeld zien. Met een glimlach loop je er doorheen, ondanks

8292de kunstige stekelige haag van Herman van Bergen waarmee hij de disharmonie tot uitdrukking brengt, die volgens hem ook op de eilanden heerst. Het “ei” verlaat je richting permanente expositie via een mooi ontworpen rondgang. Op de derde verdieping gaat de ‘Koninkrijks expositie’ nog even verder en zien wij hoe de onderlinge politieke relatie in een hanengevecht verwoord wordt door twee krakelende bekende politici. hanen

De permanente expositie kent een verscheiden karakter, waarin o.a. werken van Karel Appel te zien zijn.

Na een smakelijke broodjeslunch wordt de reis voortgezet naar Heino. De Kasteeltuin kent een mooie wandelroute langs diverse sculpturen van verschillende kunstenaars. Ondanks het wat mindere weer was het een heerlijke dwalen van zo’n anderhalf uur langs de verschillende werken om dan aan te komen in het Kasteel Het Nijenhuis. Het kasteel is een aaneenschakeling van kamers en vertrekken waarin moderne en ‘oude’ kunst te zien is. Zeer bijzonder zijn de twee glazen tafels van Jan de Fabre. In het indigo blauwige glazen tafelblad zijn de woorden VER en ZET uitgespaard en schemeren de handpalmen (van de kunstenaar?) door. De (eet?)tafels zijn voorzien van acht glazen stoelen die het beeld tot een geheel maken. Aanschuiven aan deze dis zit er echter niet in!glazen tafel

De dag wordt afgesloten met een tapas diner in een heuse wigwamtent. Verrassend en heel smakelijk. Als er nu Vrienden zijn die denken: jammer, dat heb ik aan mijn neus voorbij laten gaan, dan denk ik dat ons reisgezelschap van achttien Vrienden dat volmondig zal beamen.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.