De Flinx

logoMark Gonzales:  Flinx (1999/2000)

Mark Gonzales (Verenigde Staten, 1968) is naast beeldend kunstenaar, ook skateboarder, schrijver en acteur. Zijn beeldend werk heeft onmiskenbaar zijn wortels in de (Amerikaanse) jeugdcultuur. Met zijn entree in de officiële kunstwereld plaatst hij zichzelf in een traditie van vergelijkbare kunstenaars die met hun werk een brug slaan tussen de populaire straatcultuur en het artistieke establishment. Behalve beroemde voorgangers zoals Keith Haring en Jean Michel Basquiat, is er duidelijke verwantschap met tijdgenoten zoals Rita Ackerman, Emanuelle Mafille, Bjarne Melgaard, Raymond Pettibon en Ed Templeton.

In zijn tekeningen en schilderijen duiken vaak dezelfde Schmoo-figuurtjes op: sjabloonachtige vormpjes die meestal uit niet meer bestaan dan een simpele contour en een aanduiding van een gelaatsuitdrukking. Naast tekeningen en schilderijen maakt hij sculpturen en video-installaties. De meer dan levensgrote polyestersculpturen met titels zoals Schminx, Priest en Flinx zijn driedimensionale verpersoonlijkingen van de Schmoo-figuren.

Mark “The Gonz” Gonzales’ Facebookpagina

Omdat het een kenmerkend en herkenbaar kunstwerk binnen de collectie kunst van het eerdere Museum Het Domein is, een opvallend “beest”, hebben de Vrienden het beeld en de kleur als het logo.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.