Ridder Henk, 2 februari 2014

henk opspeldenDat het jubileum van Vrienden van het Domein samenviel met het vertrek van Henk Hollemans maakte dat de bijeenkomst op 2 februari jl. een historisch en weemoedig karakter had. Historisch omdat 20 jaar Vrienden een gelegenheid is om bij stil te staan, weemoedig omdat Henk Hollemans na 20 jaar betrokkenheid de voorzittershamer neerlegde. Maar liefst een kleine 180 – aangemelde en niet-aangemelde – Vrienden, familie en gasten maakten van het jubileum en het afscheid een warm bad.

 

StijnPeterPeter Fransman, directeur van het Domein, nam de aftrap. Hij blikte zorgelijk vooruit omdat het Cultuurbedrijf, waarin Het Domein dient op te gaan, een onduidelijk perspectief biedt op de toekomst. Het Domein voelt zich gesterkt door de betrokkenheid van de Vrienden. 20 jaar Domein betekent ook 20 jaar Vrienden en ook 20 jaar Henk Hollemans als voorzitter. Peter bedankte Henk uitvoerig voor zijn betrokkenheid, mede omdat een Vriendenclub als in Sittard-Geleen een welhaast unieke omvang kent.

JudithPoolDe bijeenkomst werd vakkundig opgeluisterd door Judith Pool en Bart Rademakers, met een mengeling van Franse chansons en Duitse liederen. Het “Laat me” als laatste nummer sloot goed aan op Henk Hollemans’ gevoel van afscheid.

 

 

Flinx

Henk Hollemans kreeg een laatste maal als voorzitter/presentator de gelegenheid om een overzicht van de activiteiten van 2013 te presenteren. Bovendien gaf hij in een korte presentatie een overzicht van de activiteiten van de afgelopen 20 jaar. Deze presentatie kon kort zijn omdat iedere Vriend als jubileumgeschenk een mini-Flinx mee naar huis kreeg, waarop 20 jaar Vriendenhistorie is verzameld.

 

TouwtjedoorknippenDaarna nam het huidige bestuur afscheid van Henk. Een korte terugblik, een humoristisch in dialect gebracht perspectief op Henk als voorzitter en mooie jongen door Annie Schreurs, een benoeming tot Erevriend voor het leven en een aangeboden ballonvaart, hielden in dat Henk letterlijk de touwtjes door moest knippen.

 

onderscheidingOnaangekondigd verraste de burgemeester van Sittard-Geleen, Sjraar Cox, de Vrienden met een bezoek. De burgemeester kwam niet zonder reden. Het had Zijn Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander behaagd om Henk Hollemans te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Henks inzet voor Het Domein, de Salon en de Kunstdagen te Wittem waren Zijne Majesteit niet onopgemerkt gebleven en de directie resp. de besturen daarvan hadden Henk gezamenlijk voorgedragen voor een onderscheiding.

GondolyrischDe middag werd een informele receptie, waarbij Albert Groot namens de sponsoren Henk bedankte, Lily Dols namens een groot aantal Vrienden Henk een geldbedrag aanbood om een kunstwerk aan te schaffen, de Drie Vertellers – Niek Bremen, Wim Kallen en Peter van Deursen – hun eigenzinnige kijk op Henk voordroegen en een ‘gondolyrische’ aubade werd gebracht onder een bezielende leiding van Huub Ehlen.

 

ByeBye

 

Tenslotte kreeg Henk nog eenmaal het woord. Enigszins beduusd onder zoveel aandacht en lof klonk zijn vaarwel. Als Vriend voor het leven zullen we hem echter nog wel vaker zien.

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.