Broodje Kunst, 14 mei 2014

bk8aManufacta

We werden hartelijk ontvangen met koffie en thee en daarna in 2 groepen verdeeld. Groep 1 ging eerst naar de tentoonstelling “Manufacta” van Annie Schreurs, onder leiding van Kitty Janssen.

 

 

bk7aAnnie Schreurs is een bevlogen weefster-kunstenares. Ze heeft het in de vingers. Ze spint vaak zelf haar garen, weeft grote lappen, waarvan dan weer kleding, o.a. jasjes en priesterkleding gemaakt wordt. Ze is met kleine lapjes begonnen. Nu gaat haar interesse uit naar kleurrijke wandkleden en schilderijtjes met diverse materialen: garen, lintjes, knoopjes, pareltjes en zelfs paardenhaar. Ze verwerkt ook teksten een gedichten in haar werken. Gedichten die door haar man geschreven zijn. Hij begeleidt haar op de piano, terwijl Annie weeft. Wat een koppel. Fantastisch. Dit is allemaal te zien in Het Domein.

Daarna bekeken we de oude handwerken van Mère Julie van de Zusters Ursulinen. Ook haar eigen examenwerken zijn te zien: kantkraagjes, manchetten en babysokjes. Ook op het pensionaat van St.Calvaire van de Zusters van het Kostbaar Bloed werd handwerkles gegeven, te onderscheiden in nuttige en fraaie handwerken. Dit om de meisjes voor te bereiden op de toekomst als naaister, borduurster of huisvrouw. Er was een linnen doek, haast onzichtbaar gestopt, van mej. van Basten-Batenburg, mij bekend van de Walramstraat. Leuk.

Lunch & Ligne

Tijdens de lunch nam Peter Fransman ons mee op een virtuele wandeling door de Ligne, het nieuwe complex waar ook het Domein een plaats krijgt. Het zag er erg mooi en ruim uit. Gezien de ontwikkeling van het Cultuurbedrijf is er echter nog veel onduidelijk hoe het uiteindelijk allemaal vorm krijgt.

Seasons in Hell

bk6.apngDe aanwezigheid van Brandon Ballengée was een onverwacht extraatje. Hij is bioloog en beeldend kunstenaar. Hij onderzoekt kleine dieren, vooral amfibieën, visjes, schelpdieren. Hij gebruikt wetenschappelijke methoden, zoals in het laboratorium gebruikelijk zijn zoals transparant maken en kleuren. Hij vertelde dat de combinatie kunst en wetenschap enorm in ontwikkeling is.

 

Vervolgens maakt hij kunstzinnige opnames, vooral fotografie. Het resultaat is schitterend. bk 1aEchter ook wordt zichtbaar de gevolgen van water en grondverontreiniging. Veel dieren hebben misvormingen, zoals 3 of meer poten bij kikkers. In de gracht rondom Sittard ving hij visjes. 95% had een afwijking bijv. zweertjes, bultjes en tumoren. Zo’n hoog percentage afwijkingen had hij nog nooit gezien. Ballengée neemt mensen mee op veldtochten om de natuur te verkennen. Zo is hij naast bioloog en kunstenaar ook ecologisch –milieuactivist. Na de uitleg van Ballengée, voerde Roel Arkesteijn ons verder over de expositie. Heel bijzonder. Echt kunst met een verhaal.

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.