Broodje Kunst, 2 februari 2016

fra 3Het was een zeer natte dag, toen wij de tentoonstelling van Basia Ireland en een collectie uit het depot mochten bekijken. De tentoonstelling van Basia ging over een nat geheel. Basia is bezeten van de natuur in en om een rivier.  Zij heeft de wereld afgezworven en talloze voorwerpen verzameld, die in de buurt van rivieren lagen. Voor zover ik heb begrepen vallen hier niet veel meren of zeeën onder. Zij maakte van allerlei stukken  hout, planten en zaadjes gebruiksvoorwerpen.

 

fra 4Ook had zij veel belangstelling voor schoon en drinkbaar water zonder ziekmakende bacteriën. Het schijnt, dat er jaarlijks vele tientallen mensen overlijden door vies water te drinken.  Een eenvoudig middel om water te zuiveren is een zijden doek in dat vieze water te hangen. Een collectie zijden wanddoeken hangt daarom in het  museum. Zij heeft veel boeken en muziekinstrumenten gemaakt.  Die boeken zijn geen echte boeken, maar lijken op een opengeslagen boek. Het is  gemaakt   van bijvoorbeeld  ijs, een klont aan elkaar gelijmd zout enz. Er zijn aan de oppervlakte  van  dat brok ijs uithollingen  gekrast  en er zijn zaadjes e.d. in gestrooid. Het ziet er leuk uit. De muziekinstrumenten zijn  klein en veelal tokkelinstrumenten. Fluitjes en ook stokken waren er om in het water te stampen. Zo kan men een orkestje vormen.

Museumschatjes  I

fra 1Uit het depot kwamen veel schilderijen te voorschijn gekomen. Vaak op kerkelijk gebied en ook veel portretten van stadsbestuurders.
Een schilderij was gemaakt over het stikstofbindingsbedrijf  (SBB) in Geleen  door Broeder Eugenio. Ook is er een olieverfschilderij van Madonna  met kind uit de 16e eeuw uit Parma. Een schilderij  van Koningin Juliana  ontbrak niet.  Er waren ook nog veel andere schilderijen bijv.  van Toon Hermans.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.