Over de Grens. Museum De Domijnen, Hedendaagse Kunst, Sittard, t/m 28 mei 2017

Lezingen woensdag 10 mei vanaf 11 uur.

In een tijd waarin muren worden gebouwd en scheidslijnen scherper worden getrokken, kijken kunstenaars over de grenzen heen en zoeken contact met mensen uit andere culturen.
Met foto’s, video’s en sculpturen verbeelden ze hun persoonlijke ontmoetingen. Met Brele Scholz, Roy Villevoye & Jan Dietvorst en Jaap de Ruig.
Oorlog vanuit Duits perspectief
Brele Scholz uit Aken maakte de Fluchtgeschichten, een bijzonder beeldverhaal van 133 bladzijden over haar moeder Addi tijdens de oorlog. Het toont de oorlog vanuit Duits perspectief. Hoe kan het dat de dochter van een anti-nazi bij de Hitlerjugend kwam? Wat hadden wij in haar plaats gedaan?
Na de oorlog ging de 2e generatie in Duitsland gebukt onder de Schweigkultur. Wat te doen met de last van schuldgevoelens? Brele Scholz wil met dit verhaal het zwijgen doorbreken, en ons waarschuwen. ‘Dit kan weer gebeuren!’

Europeanen
Scholz pleit voor een Europese identiteit, die ze verbeeldde in houten koppen, de Umgebaute Europäer. Je kunt ze open doen en dan hun gedachten lezen. ‘Door Europa hebben we al 70 jaar vrede. We moeten ons openstellen voor de ander.’

Herkenning
Het publiek is erg onder de indruk van de Fluchtgeschichten. De 87-jarige mevrouw Irmgard Brose uit Sittard herkende zich in het beeldverhaal. ‘’Toen ik tien was, werd ik ook lid van de Hitlerjugend. Dat is het gevaarlijke, hoe jonge mensen gemanipuleerd kunnen worden.’
Irmgard Brose is één van de ‘Vertriebenen’ die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog moest vluchten. Uiteindelijk kwam ze in Sittard terecht, waar zij eind jaren zestig – de directrice werd van een aan een klooster verbonden kindertehuis.
Op woensdag 10 mei vertelt ze over haar leven, dat ze beschreef in het zeer leesbare en indrukwekkende boek Terugzien in Verwondering (2015). Daarna geeft curator Anne Berk u een gratis rondleiding door de tentoonstelling. Laatste kans!

Woensdag 10 mei
11.00 – 12.00 lezing Irmgard Brose over haar belevenissen in de oorlog, en haar boek
Terugzien in verwondering.
12.30 – 13.30 rondleiding door curator Anne Berk
13.30 – 14.30 rondleiding (bij voldoende belangstelling)

Museum De Domijnen, Hedendaagse Kunst, Ligne 5, Sittard. De rondleiding en lezing zijn gratis. Entree museum 6 euro, museumkaart gratis.
Opgeven: MuseumBalieHK.DeDomijnen@dedomijnen.nl

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.