Broodje Kunst 23 november 2017: verslag en foto’s

Het “Broodje Kunst Halfom” vond plaats op donderdag 23 november 2017. Deze keer een broodje kunst op een andere locatie en in samenwerking met Het Magazijn 046. Ongeveer dertig Vrienden van het Domein bezochten de tentoonstelling in het Mariapark met als titel “Kunst om te delen”.

De foto’s  in de foto reportage zijn van Robert van Lanschot, het onderstaande verslag is geschreven door Marina Poussart:

Klik voor het fotoalbum én het verslag op deze link. Lees verder voor het verslag door Marina Poussart:

“Gelukkig was er weer een broodje kunst. Nu van de ‘Vrienden nieuwe stijl’. En voor mij meteen een zeer geslaagde eerste keer. Anders, niet in het museum maar in het sfeervolle Mariapark en vertrouwd met de koffie en de eenvoudige en lekkere lunch. Wat dat betreft blijft het een sterke formule.

We waren te gast bij Het magazijn 046 die hun eerste expositie hadden. Voor meer informatie over Het magazijn 046 kunnen jullie terecht op de website. De deelnemende kunstenaars zijn 40- plus en daar wilden ze iets aan doen. De jeugd erbij betrekken hebben ze gedaan door een aantal scholen te benaderen. DaCapo-Collega heeft de handschoen opgepakt en hun leerlingen gestimuleerd en begeleid om een kunstwerk te maken. Geïnspireerd door werk van de deelnemende kunstenaars. Dat leidde tot een verrassend resultaat en een bijzondere tentoonstelling. Voor de leerlingen zijn er een aantal prijzen te winnen. Wij hebben onze stem mogen uitbrengen en dat vond ik nog niet makkelijk door het grote aanbod en het hoge niveau. Zeker als je in gedachten houdt dat het kleine kunstenaars zijn van 13-15 jaar oud.

Kunstenaars grotendeels uit de regio 046. Wat een verscheidenheid en wat een talent. Mode en sieraden, grafiek en keramiek, collages papier- en glaskunst. Ambachtelijk handwerk of modern met hulp van de computer gemaakt. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand heeft rondgelopen die niets gezien heeft dat hem of haar aansprak op deze veelzijdige expositie.

Rondgeleid worden door de kunstenaars zelf geeft altijd een bijzondere dimensie. Je kunt je vragen stellen aan de maker zelf. Die directe feedback geeft diepte en maakt het voor mij leerzaam. Welk proces doorloopt de kunstenaar? Een aantal kunstenaars vertelt dat ze van tevoren geen plan hebben. Dat ze zich laten inspireren door het materiaal. Dat ze voortborduren op wat er ontstaat en zo hun kunstwerk laten groeien.

De textielkunst vond ik erg mooi. De zeer verschillende materialen en kleuren die gebruikt worden en die tot zo’n harmonisch geheel gevormd worden. De papierkunst heel apart omdat ik nooit eerder zoiets gezien heb. De foto’s en het grafisch (computer)werk heb ik goed bekeken omdat als je ‘computer’ hoort zou kunnen denken dat dat makkelijk en machinaal is. Integendeel. Ook hier zie je de hand en de fantasie van de kunstenaar door alles heen schijnen.
De collages vond ik ook prachtig. Vooral de stukken die voor mij een verhaal vertelde zoals de collages van ‘onze’ Agnes dat voor mij deden. Ik wist niet dat ze actief is als kunstenaar. Jammer dat ze er door persoonlijke omstandigheden zelf niet bij kon zijn. Ik hoop dat ze er op de eindejaar bijeenkomst weer bij is. Dan is er vast gelegenheid om de schade in te halen.

Een hele mooie activiteit dit broodje kunst. Ondanks dat we een aantal vertrouwde elementen (misschien) gemist hebben, heeft dit voor mij geen afbreuk gedaan. Een andere locatie en ook een wat andere inhoud; ik vond het heel verfrissend. De vleugels wat uitslaan geeft ineens ook veel mogelijkheden. Dank aan het bestuur voor de organisatie en ik laat me de volgende keer graag weer verrassen!

Marina Poussart

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.