Fotoverslag Tekens van Vrijheid | Limburgs Museum, Venlo | 30 november 2019

Klik hier voor het fotoverslag

Met de trein naar Venlo, spannend! 20 Vrienden ( twee Vrienden gaven de voorkeur aan de auto) verzamelden zich om 10 uur op perron 2B in Sittard rond een afbeelding van de Flinx –duidelijker kon het niet. Binnen een uur liepen we van station Venlo naar het Limburgs Museum, voor de gelegenheid tot het “Paleis van Super Sint” omgedoopt, waar Marion Schreurs, vrijwilliger bij het van Bommel van Dam, ons een rondleiding gaf over de expositie “Tekens van Vrijheid”. Ze nam ons mee door een viertal zalen met werken van o.a. Armando, Leo Gestel, Corneille en Jaap Wagemaker. De werken in deze zalen komen voornamelijk uit de collectie van Museum van Bommel van Dam en tonen de werken van kunstenaars tijdens de bezetting en in tijden van vrijheid. Tijdens de bezetting moesten de kunstenaars werken in de stijl van de bezetter. Na de bevrijding konden de kunstenaars weer hun eigen expressie uitten in het werk. Als reactie op de bevrijding ontstonden er een aantal kunstbewegingen, zo als CoBrA, Vrij Beelden, Liga Nieuw Beelden en de Nul-beweging.

De expositie begint met een indrukwekkende remake van Venlo’s “Puinfilm” uit 1945 met een beeld van totale verwoesting, met de moed om aan de wederopbouw te beginnen  – “Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.”- ; in de laatste zaal worden een drietal korte films vertoond, gemaakt door studenten Ian Wijnands, Jonah Rijnders en Kayleigh Hanckmann waarin zij hun persoonlijke verhouding met vrijheid verbeelden.

Na een prima lunch met kroketten was er nog even tijd voor een wandeling in de omgeving voordat de gids van VVV ons kwam halen voor een stadswandeling. Deze voerde ons door de Floddergats –in de jaren 70 een no-go area, nu een charmant straatje, lang mooie en lelijke wederopbouwgebouwen, langs het Schinkemenneke, de Jodenstraat met beelden van Venlose stadsfiguren, de Oude Markt, het prachtige Stadhuis en tenslotte de paar enkele oude gebouwen die Venlo nog heeft. Met zicht op het imperium van de Zwei Brüder liepen we naar Grand Café de Keulse Kar, om op te warmen en een drankje te nemen en de dag door te nemen, om tenslotte op eigen gelegenheid terug te reizen.

Met dank aan Christel Berden voor de organisatie van deze dag, ook al kon ze er zelf niet bij zijn, Ineke Bosma en Joost Claassens. Foto’s van Jos Göritzer,Hans Hermans, Leo Hendrikx en Joost Claassens.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.