Lezing Bart Jan de Graaf | Twee katholieke bloedbroeders

Speciaal voor de Vrienden heeft Bart Jan de Graaf een lezing samengesteld over het contact tussen Zef Timmers en Aad de Haas.

Deze lezing is vandaag gepubliceerd, exclusief voor de Vrienden. We hebben de link naar de lezing op het Vimeo-platform in een uitnodiging naar al onze begunstigers gestuurd.

 

Mocht je die niet hebben ontvangen, stuur dan een mail naar info@vriendenvanhetdomein.nl. De lezing wordt afgespeeld in Vimeo, je hebt camera en microfoon niet nodig. Misschien kun je Vimeo direct op je Smart-TV afspelen, of met Air Play van je iPhone, of Chromecast op je Android smartphone op het grote scherm bekijken. De lezing kan meerdere malen worden bekeken, en er zijn voor de Vrienden géén kosten aan verbonden. We wensen jullie veel prikkelend kijkplezier en laat ons eens weten wat je er van vindt!

Bestuur van de Stichting “Vrienden van het Domein”

Aad de Haas en prof. Timmers Videolezing voor de Vrienden van Het Domein, april 2021

De lezing

J.J.M. (‘Zef’) Timmers (1907-1996) legde in 1936 met de tentoonstelling Het Land van Sittard in het Kritzraedthuis de basis voor het Sittardse Museum. Het was een ambitieus man die al snel een belangrijke rol zou gaan spelen in de katholieke kunstwereld. Dertien jaar later had hij het conservatorschap van het Aartsbisschoppelijk Museum in Utrecht al achter de rug, was hij gepromoveerd kunsthistoricus, professor aan de Radboud Universiteit Nijmegen, hoogleraar aan de Jan van Eyck-academie en conservator/directeur van het Limburgs Provinciaal Museum i.o., dat later zou uitgroeien tot het Bonnefantenmuseum.

Het kon dan ook niet anders dan dat hij in die verschillende hoedanigheden in aanraking zou komen met het werk van Aad de Haas dat in de naoorlogse jaren tot grote controversen zou leiden. Timmers wierp zich op tot verdediger van de Rotterdamse kunstenaar en organiseerde in 1955 een grote tentoonstelling over Aad de Haas in het Bonnefanten Museum.

In deze lezing zal Bart Jan de Graaf het contact tussen Timmers en Aad de Haas tot uitgangspunt nemen. Wat verbond hen en welke rol speelde het katholiek-religieuze werk van Aad de Haas in de opvattingen van Prof.

Timmers?

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.