Uitnodiging Preview | Leven voor de zorg | 23 september 11:00

Speciaal voor de Vrienden geeft Kitty Janssen een preview van de expositie “Leven voor de zorg- 200 jaar Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid.”

Programma: Donderdag 23 september 11:00 in het Erfgoedcentrum. Er is een maximum van 20 deelnemers.

In de negentiende eeuw ontstonden in Frankrijk en Duitsland/Pruisen grote spanningen tussen Kerk en Staat. In Frankrijk stonden katholieken en republikeinen tegenover elkaar. In Pruisen verklaarde de protestantse kanselier Otto von Bismarck de oorlog aan de katholieke kerk – de Kulturkampf (1871-1878). Hij vreesde de grote invloed van de kloosterlingen via het onderwijs en de sociale zorg. Wetten beperkten hun activiteiten. Diverse ordes werden zelf verbannen. Tientallen Duitse kloostergemeenschappen zochten hun toevlucht in Limburg. Bisschop J.A. Paredis, de pastoors en de katholieke bevolking heetten hen hartelijk welkom. De paters en nonnen waren gewaardeerde hulpkrachten. Zij werden actief in onderwijs, kinderopvang, verpleging en zielzorg. Vanaf 1901 verslechterde ook in Frankrijk de verhouding tussen Kerk en Staat. Zo’n dertig Franse ordes en congregaties emigreerden naar in Limburg. Weldra traden Limburgse jongelui in bij de Duitse en Franse religieuzen.

In Sittard vestigden zich met name Duitse kloosterlingen: franciscanen (kasteel Watersleyde), priesters van het H. Hart (Leyenbroek), karmelitessen van het Goddelijk Hart van Jezus (Kollenberg), jezuïeten (dominicanenklooster).

Ook de Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid – in 1822 te Créhen (Bretagne) gesticht – weken in 1903 naar Limburg uit. In Herten, Grevenbicht en Montfort verrezen kloostertjes. De Dochters bouwden in 1905 een klooster in Sittard. Dat stond aan de basis van RK Ziekenhuis De Goddelijke Voorzienigheid. De ‘Franse zusters’ ontplooiden diverse activiteiten: (kleuter)onderwijs, bejaarden- en ziekenzorg en pastoraal werk.

Aan de hand van zeven figuren die een periode en/of activiteit van de zusters vertegenwoordigen reist de bezoeker door de geschiedenis van de congregatie en kun je kennis maken met hun werk in Nederland.

Kosten

Toegang tot het Erfgoedcentrum (Museumkaart), verder zijn er géén kosten aan verbonden.

Opgeven graag voor 9 september 2021 a.s. bij blma.waelpoel@gmail.com. Daarna wordt er een bevestiging gestuurd.

Het maximaal aantal deelnemers is 20.

Vriendelijke groeten,

namens het bestuur, Bernadette Waelpoel

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.