Excursie Van Gogh Village Nuenen | 23 september 2023

Koningin Maxima heeft in mei van dit jaar het vernieuwde Van Gogh Village Museum in Nuenen geopend. Op zaterdag 23 september a.s. brengen de Vrienden een bezoek aan Nuenen.

Vincent van Gogh, 30 jaar oud, arriveert op 5 december 1883 met de trein vanuit Nieuw-Amsterdam in Drenthe op het toenmalige station in Nuenen. Hij trekt in bij zijn ouders in de pastorie. Vincent voelt echter dat hij niet echt welkom is.

In een brief van 15 december 1883 schrijft hij: “Er is een soortgelijk opzien tegen mij in huis te nemen als er zou wezen om een grooten ruigen hond in huis te hebben. Hij zal met natte pooten in de kamer komen – en dan, hij is zoo ruig. Hij zal iedereen in den weg loopen.– En hij blaft zoohard.– Het is een vuil beest – kortom.”

Zijn verblijf in Nuenen is één van de belangrijkste en meeste productieve periodes in zijn leven. Van december 1883 tot november 1885 maakt hij een kwart van zijn totale oeuvre. Deze periode heeft zelfs grote invloed op wat hij in Frankrijk schilderde.

Het fascinerende verhaal over zijn leven in Nuenen, en zijn zoektocht naar licht, kleur en perspectief, resulterend in zijn eerste meesterwerk De Aardappeleters, staan centraal in het Van Gogh Village Museum.

Wij gaan in de ochtend dit museum bezichtigen en maken na de lunch een begeleide rondwandeling door het museale centrum van het dorp.

Op de foto het kerkje in Nuenen dat door Vincent werd geschilderd voor zijn moeder toen ze bedlegerig was wegens een gebroken dijbeen.

Na de wandeling is de excursie afgelopen.

Voor een informele nazit kunnen de liefhebbers desgewenst terecht in café Schafrath (Park 35, bij het standbeeld van Vincent).

Ook kan men om 16 uur eventueel een bezoek brengen aan Huize Nune Ville (maximaal 8 personen, kosten € 6,00 euro per persoon). Dit is een historisch waardevol monument, gelegen naast het ouderlijk huis van Van Gogh. Daar woonde dominee Begemann met zijn gezin, onder wie dochter Margot, de latere geliefde van Vincent. Nune Ville is alleen te bezichtigen met rondleiding. Zie https://www.salonnuneville.nl/.

 

 

Programma

11.00 uur        samenkomst in het vernieuwde Van Gogh Village Museum – koffie/thee/gebak

11.30 uur        bezoek aan het Van Gogh Village Museum; met Museumkaart gratis entree, anders betaalt u de normale toegangsprijs

13.00 uur        lunch in restaurant Het Tweede Thuis; één consumptie is inbegrepen.

14.00 uur        Vincent-wandeling door Nuenen onder begeleiding van een gids

15.30 uur        einde excursie; eventueel voor eigen rekening informele nazit in café Schafrath of bezoek aan Huize Nune Ville (maximaal 8 personen)

U reist op eigen gelegenheid naar Nuenen en terug.

Openbaar vervoer

  1. Station Sittard 9:17 NS Intercity naar Eindhoven Centraal aankomst 10:02;

Eindhoven busstation Hermes bus 6 tot halte Nuenen Centrum

  1. Station Sittard 9:35 NS Intercity naar Eindhoven Centraal aankomst 10:21;

Eindhoven busstation Hermes bus 322 tot halte Nuenen Centrum

Eigen vervoer

In Nuenen is parkeren gratis. In het centrum van Nuenen geldt een blauwe zone. U kunt maximaal twee uur parkeren met een parkeerschijf.

Langer parkeren kan gratis op de volgende locaties:

  • Parkeerterrein Remise,postcode 5671 CA (toegang via onderdoorgang tegenover Fiets Totaalzaak De Concurrent)
  • Bij het Gemeentehuis,postcode 5671 CK
  • Op het Vincent van Goghplein,postcode 5671 DV
  • Parkeerterrein De Smidse, postcode 5671 EW
  • Parkeerterreintje Aardappeleterssteegje/Margot Begemannstraat, postcode 5671 CV

Aanmelding en kosten
Aanmelden kan tot uiterlijk zondag 10 september 2023 bij Herman van Lieshout: hermanvanlieshout@hotmail.com. Als u vegetarisch wilt lunchen, dit s.v.p. ook hierbij aangeven.

De kosten van deze excursie bedragen € 31,00 p.p., waarbij inbegrepen: bij aankomst koffie/thee met gebak; een lunch; een begeleide dorpsrondleiding.

Introducés zijn welkom; zij betalen € 35,00 p.p.

Dit bedrag kan overgemaakt worden naar IBAN  NL31 INGB 0662329333, ten name van Stichting Vrienden van het Domein, onder vermelding van ‘Nuenen’.

N.B.

Er kunnen maximaal 30 personen aan de excursie deelnemen. De volgorde van deelname wordt bepaald door de datum van overmaking van de deelnemersbijdrage.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.