Kunstdagen Wittem van 8 september t/m 1 oktober 2017

 

Sittard, juni 2017

Kunstdagen Wittem van 8 september t/m 1 oktober 2017

Beste Vrienden,


De Kunstdagen Wittem zijn er dit jaar voor de dertigste keer. Het derde lustrum wordt gevierd met een verrassend en vernieuwend programma op het gebied van muziek en kunst.
Henk Hollemans, onze oud-voorzitter, is een van de organisatoren en heeft voor de Vrienden van het Domein iets extra’s kunnen regelen.
Uit het aanbod zijn drie activiteiten geselecteerd (zie volgende pagina).

Als er minimaal tien Vrienden inschrijven voor een geselecteerde activiteit dan wordt gezorgd dat we een mooie plaats vooraan krijgen en in de pauze worden we voorzien van een gratis drankje.

Reservering
Om te kijken of hiervoor genoeg belangstelling is kunnen jullie je tot 10 juli aanmelden bij Robert van Lanschot. Update 10 juli: er zijn niet voldoende aanmeldingen, inschrijving is dus individueel.

Bijlage

1: Vrijdag 15 september 16.00-21.00           KUNST en MUZIEK         €40,-

Een fascinerende reis door de kunst- en muziekgeschiedenis met als gids kunsthistoricus Wouter van Romondt. Het eerste deel van dit programma begint bij de Klassieke Oudheid en loopt via de Middeleeuwen door naar de Barok. Duo Ultreya zal de lezing van Romondt muzikaal ondersteunen op oude instrumenten. Na het eerste deel wordt een maaltijd geserveerd en begint het tweede deel van het programma: van de Barok, via de Klassieken en de Romantiek naar de twintigste eeuw. In dit deel zal Jeroen van Riemsdijk aan de piano voor klinkende voorbeelden zorgen. Het worden zeer aansprekende lezingen, zoals we van verteller pur sang Wouter van Romondt gewend zijn, met daarnaast fantastische muziek, die de
woorden en de kunst daadwerkelijk tot leven brengt.

2: Zondag 24 september 14.00uur                 Niet Vergeten               €19,-

 

 

Peter van Nunen (verteller), Mirel Iancovici (cello) en Jeroen Riemsdijk (piano) brengen een programma met als titel “Souvenir de…”. De puntjes in deze titel staan voor verschillende plaatsen. Bijvoorbeeld voor Moskou. Cello en piano verklanken het werk “Souvenir de Moscou” van Wieniawski, waarbij de verteller
poëtische teksten over deze stad ten gehore brengt. Of voor Czernowitz, de geboortestad van Paul Celan, die de aangrijpende Todesfuge over de dood van zijn ouders in een concentratiekamp schreef. Erinnerungen aus Yad Vashem, het Holocaustmuseum in Jeruzalem, gaat verder op dit thema, waarna Mirel Iancovici een emotionele cellosolo speelt. Teksten en muziek zullen één samenhangend verhaal vertellen. Een verhaal dat gaat over herinneren en herdenken, over niet vergeten. Over waarom we schrijven en musiceren: om te vechten tegen het vergeten.

3: Vrijdag 29 september 20.15uur              Herdenken en herinneren   €22,-


Pascal Pittie(tenor) en (Sef Thissen, bariton) met begeleiding van piano en cello. Het programma is een mooie opbouw van operawerken, operette en volksmuziek waarin het thema “Herdenken en Herinneren” als een rode draad doorheen zal lopen. Solowerken, duetten en enkele instrumentale invullingen.

http://kunstdagenwittem.nl/

 

Herdenken en Herinneren
Nu het dertigste jaar van de Kunstdagen is bereikt, is het gepast even
stil te staan bij deze gebeurtenis. Ontstaan als kleinschalig muziekfestival
in Epen heeft het al die jaren zijn bestaansrecht in het Heuvelland
bewezen en duizenden bezoekers een steeds afwisselend, verrassend
en vernieuwend programma geboden op het gebied van Muziek en
Kunst. En het werd ook al die jaren, tot stand gebracht door en met het
enthousiasme van een niet aflatend aantal gemotiveerde en deskundige vrijwilligers.
In het jubileumprogramma kijken we terug en selecteerden we een aantal bijzondere musici en ensembles die velen zich
nog goed herinneren van hun optreden in Wittem. Ze vielen op door
hun passie, hun steeds vernieuwende programmering, hun contact met
het publiek. Een aantal namen zullen ook u zeker bekend voorkomen.
Drie daarvan wonnen zelfs al eens de Nederlandse Muziekprijs. Verder
zijn er programma’s waarin het herdenken centraal staat, waar er een
markering van het verleden wordt gemaakt. We noemen het muziektheaterprogramma 14-18,
Niet vergeten over de Russische Revolutie
in 1917 en het beeldenproject voor 60.000 gevallenen rond Ieper. De
jaarlijkse wandeling wordt absoluut spectaculair, omdat er in het complete programma drie concerten zijn opgenomen inclusief catering en
maaltijd. In totaal vijf programma’s, (bijvoorbeeld Kunst en Muziek) zijn
op speciaal verzoek van de Kunstdagen gemaakt en beleven dus hun
première. Leest u snel verder en geniet alvast van al het moois dat komen gaat. Graag tot in september!

Coming World Remember Me
Dit jaar is er de bijzondere gelegenheid om in de weekenden tussen 12.00 – 17.00 uur een beeldje te boetseren: een
beeldje voor een gesneuvelde op Belgische bodem tijdens WO1. Alle beeldjes samen zullen uiteindelijk de land art installatie CWRM vormen in Ieper, dat een grens- en generatieoverschrijdend symbool van vrede wordt. De kosten zijn € 5, waarvan de helft naar een goed doel gaat dat kinderen helpt die zich door huidige oorlogssituaties in nood bevinden.

Uit de band
De kloosterbibliotheek als expositieruimte is heel bijzonder. Een zaal vol boeken die vertellen over godsdienst, geschiedenis, filosofie, onderzoeken en wat niet meer. Wanden vol studies, romans, poëzie, verhandelingen over talloze onderwerpen, allemaal opgeborgen in min of meer gelijkvormige boekbanden. Dat wat in deze boekbanden vertelt zou kunnen zijn, wordt het uitgangspunt voor de tentoonstelling. Kunstenaars die zich laten inspireren door schrijvers en verhalen, kunstenaars die in hun werk studie verrichten of die er een interessante filosofie in tot uitdrukking willen brengen, of die historische figuren of recente gebeurtenissen verbeelden, gaan de wanden laten spreken. Ook in de kloostertuin wordt het beeld van de mens en van de wereld, zoals in boeken beschreven, gereflecteerd in sculpturen en andere uitingen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.